Guds Ord & Löfte

Dagliga Betraktelser av Martin Luther.

lördag 3 november 2012

22 Veckan Efter Trefaldighet - Söndag


Jag är övertygad om att han som har börjat ett gott verk
i er också skall fullborda det intill Kristi Jesu dag.
(Fil. 1: 6).

Så förhåller det sig med ett kristtroget hjärta; här är dess rätta färg och gestalt, såsom S: t Paulus också uttalar detta, då han säger, att han är glad och fröjdar sig av hjärtats grund och tackar Gud för att också andra kommit till delaktighet i evangelium. Och han har en god tillförsikt angående dem som sålunda börjat tro, att han tar sig an deras frälsning och gläder sig över den lika mycket som över sin egen frälsning och kan inte tillräckligt tacka Gud.

Han ber också oavlåtligen, att han måste få uppleva och se, att många andra med honom ska komma till denna gemenskap och i den bli bevarade intill Herren Jesu Kristi dag, som ska göra allt helt och fullkomligt och fulländat vad som här fattas och felas, att de ska fortsätta utan anstöt i det goda verket, till dess de uppnår den fröjdefulla dagen.

Se, sålunda uttalar och uppenbarar den fromme aposteln det som finns i hans hjärtas innersta grund, vilken är fylld av hans andes och hans tros goda frukter och brinner av lust och glädje, när han ser evangelium erkänt och mottaget och ärat. Han vet i hjärtlig kärlek till sin kyrka inget högre att önska och be Gud om, än att de må tillväxa och förbli i denna tro. Så dyrbar och stor skatt är det för aposteln, när man vill motta och bevara Guds ord.
 
Predikan ur Luthers Huspostilla över denna Söndag: