Guds Ord & Löfte

Dagliga Betraktelser av Martin Luther.

fredag 16 november 2012

23 Veckan Efter Trefaldighet - Lördag


Amen, amen säger jag er:
Den som bevarar mitt ord skall aldrig någonsin se döden."
(Joh. 8: 51).
 
Här måste vi ge akt på att Kristi ord gör den åtskillnaden, att döden är en annan sak än att se och smaka döden. In i döden måste vi alla, och då dör vi, men en kristen ser och smakar inte döden, det är, han känner inte döden, förskräcks inte heller för döden utan går ljuvt och stilla in i döden, såsom att han inte skulle dö utan somna in. Men en gudlös människa känner döden och fasar för den för evigt. Att man smakar döden, det är dödens makt och kraft eller dess bitterhet.

Denna åtskillnad verkar Guds ord. En kristen har ordet och håller sig till ordet i döden; därför ser han inte döden utan ser livet och ser Kristus i ordet, och därför känner han inte heller döden. Men den ogudaktige har inte ordet, därför ser han inget liv utan idel död; så måste han också känna döden, och det är just den bittra och eviga döden.

Så menar nu Kristus, att den som håller sig vid Hans ord, han ska mitt i döden inte känna eller se döden.

Här ser vi alltså, vilken stor sak det är att vara kristen, som redan här är för evigt förlossad från döden och aldrig någonsin ska dö. Visst liknar väl hans avlidande och död i yttre mått alldeles den ogudaktiges död, men här är en åtskillnad, så stor som mellan himmel och jord. För den kristne insomnar i döden och går därmed in i livet, men den ogudaktige går från livet och känner döden för evigt.