Guds Ord & Löfte

Dagliga Betraktelser av Martin Luther.

måndag 12 november 2012

23 Veckan Efter Trefaldighet - Måndag


Om någon är i Kristus är han en ny skapelse.
(2 Kor. 5: 17).

En kristen ska sålunda vara en ny skapelse, ett av Gud nyskapat verk, som talar, tänker och dömer annorlunda om allt än världen talar och dömer. Och eftersom han är en ny människa, så ska och måste allt bli nytt för honom, här i detta livet genom tron men där i det tillkommande livet genom skådande i klarhet. Nu kan och förmår världen efter sin härkomst och sitt gamla väsen inte döma annorlunda angående döden än att den är det mest gruvliga och förskräckliga av allt på jorden och slutet på livet och glädjen.

Däremot ska en kristen, såsom en ny människa, också vara skickad att hysa helt andra och motsatta tankar och därmed i trotsigt mod vara glad och även tacka, när det går honom illa; hans hjärta ska endast gripa om sådana tankar och tro, att han har stora skatter, när han är fattig, att han är en mäktig furste och herre, när han är svag och sjuk, att han är höljd av ära, när han smädas och skymfas. Sålunda ska han också tro, att han först då blir en ny, levande människa, när han här måste dö.

Summa: En kristen ska få ett alldeles nytt hjärta och ett nytt mod och göra allt nytt på jorden, såsom han själv är en ny skapelse. På detta sätt inträder redan här ett förspel till det tillkommande livet, där allt ständigt i åskådandets klarhet ska bli så nytt, som en kristen genom tron och efter sitt nya väsen kan föreställa sig och uttänka, att det ska bli.