Guds Ord & Löfte

Dagliga Betraktelser av Martin Luther.

fredag 23 november 2012

24 Veckan Efter Trefaldighet - Fredag


den rättfärdige har en tillflykt vid sin död.
(Ordspr. 14: 32).

Om inte döden fanns, så skulle synden aldrig gå under. Därför blir just genom döden synden äntligen utrotad, och det finns ingen annan råd att bli av med den. Detta nådeliga och hälsosamma straff beskär Gud oss, på det att synden må genom döden bli dödad. Därför skulle vi också med glädje ta på oss detta, att vi ska dö, och bära detta straff såsom tillskickat av en nådig Fader, vilket de trogna också gör.

Ty så god är Fadern, att även döden måste tjäna till att döda och utrota all olycka. För den skull är döden inget annat än idel nåd, ja, början till livet. Ty sedan Gud åstadkommit, att själen blivit helbrägdagjord, så måste det kroppsliga livet och vad därtill hör med sjukdom, faror, möda och arbete, allt måste samverka till det bästa, så att man inte skulle kunna önska det bättre.

Ty Adam, han måste dö och förmultna, innan Kristus helt uppstå. Detta börjar i bätringen och fullbordas genom döden. Därför är döden en hälsosam sak för alla som tror på Kristus, ty den gör inget annat än förvandlar till stoft och mull allt som är fött av Adam, på det att Kristus ensam må leva i oss.