Guds Ord & Löfte

Dagliga Betraktelser av Martin Luther.

onsdag 27 februari 2013

2 Veckan i Fastan - Onsdag

Han må fullkomna er i allt gott, så att ni gör hans vilja.
Och må han verka i oss det som behagar honom, genom
Jesus Kristus. Honom tillhör äran i evigheternas evigheter,
amen.
(Hebr. 13: 21).

Om du kunde omvända hela världen, uppväcka döda, föra dig själv och alla andra in i himmelen, så skulle du likväl inte vilja något av detta, utan att du ställt Guds vilja före allt annat och underkastat din egen vilja under Guds vilja, gjort din egen vilja till intet och sagt: ”Min käre Gud, det och det tycks mig vara gott, behagar det dig, så må det ske, om inte, så må det låta vara ogjort”.

Den goda viljan bryter Gud ganska ofta ned hos sina heliga, så att den falska, lömska, onda viljan inte under fagert sken av att vara en god vilja ska komma med in i saken, och på det att man må lära, att vår vilja, hur god den än är, är oändligen ringare än Guds vilja. Därför ska med all rätt den ringare viljan, även om den är god, vika för Guds oändligt goda vilja och i undergivenhet för denna göras till intet.

Också därför ska den goda viljan hos oss bli förhindrad, så att den må bli förbättrad. Ty förvisso hindrar Gud en god vilja hos oss endast därför att den ska bli bättre. Och då den blir bättre, när den blir undergiven den gudomliga viljan, genom vilken den förhindrats, och likgestaltad med denna, ända till dess människan blir helt överlåten, fri och viljelös och inte vet om något annat än att avbilda Guds vilja. Se, detta är sann lydnad.