Guds Ord & Löfte

Dagliga Betraktelser av Martin Luther.

måndag 4 februari 2013

Sexagesimaveckan - Måndag


Om någon vill göra hans vilja, skall han förstå om min lära
är från Gud eller om jag talar av mig själv.
(Joh. 7: 17).

Det är nu Faderns vilja, att man aktar på och hör, vad den mannen Kristus talar, lyssnar till Hans ord. Du ska inte med din klokskap mästra Hans ord eller disputera om det utan endast lyssna och höra. Då ska den heliga Ande komma och rätt bereda ditt hjärta, så att du av hjärtat kan tro det gudomliga ordets predikan och kan säga: ”Detta är Guds ord och den rena sanningen”, samt därför offra ditt liv.

Men om du vill, att man ska höra på dig själv, och vill tillrättalägga Kristi ord efter vårt förnuft, då sätter du dig till att vara ordets mästare och blandar in andra läror i det, forskar i ordet för att utgrunda, hur det ska förstås, mönstrar och ändrar, så att orden lyder som du vill, och överger det som sägs, liksom att du tvivlade på det, och vill döma efter ditt eget huvud – detta är inte att höra eller att vara en lärjunge, utan det är att vara mästare.

På detta sätt kommer man aldrig till att förstå ordet och kunna säga: ”Detta är Guds ord”. Tillslut därför ditt förnuft och trampa din vishet under fötterna, och låt bli att treva, känna och tänka, när det gäller ting, som rör din salighet. Nej, du ska endast höra, vad Guds Son talar, vad som är Hans ord, och förbli vid det. Höra är höra. Och detta är just att göra Herren Guds vilja.

Och Han har lovat att ge sin Ande åt den som hör Sonen, upplysa och upptända hans hjärta, så att han rätt förstår, att det är Guds ord. Han vill av honom göra en man efter sitt välbehag, och Han ska även göra detta.