Guds Ord & Löfte

Dagliga Betraktelser av Martin Luther.

lördag 2 februari 2013

Sexagesimaveckan - Söndag


Men det som föll i god jord är de som har hört ordet och behåller det i ett uppriktigt och gott hjärta och bär frukt och är uthålliga.
(Luk. 8: 15).

Herren säger: ”uppriktiga och goda hjärtan”. Liksom en åker utan törnen och busksnår ligger där jämn och ren som ett vackert, felfritt fält, så är också det hjärta rent och rättsinnigt, vidgat och rensat, som är utan bekymmer för den timliga näringen och som rätt lämnar rum för Guds ord.

Här finner vi, att det inte är underligt, att så få sanna kristna finns. Ty inte hela utsädet faller i den goda jorden utan blott fjärdedelen, alltså den minsta delen av utsädet. Vi ska därför inte tro dem, som berömmer sig av att vara kristna och prisar evangelium. För Kristus själv ropar här: ” Den som har öron till att höra, han lyssnar”, som om Han ville säga: ”O, hur få är inte de sanna kristna”. Ja, man kan inte lita på alla som kallas kristna och som hör evangelium; det ska mera till för att vara en kristen.

Vad bekommer det oss, att många föraktar ordet? Det måste ändå vara så, att många är kallade och få utvalda. För den goda jordens skull, som bär frukt i ståndaktighet, måste också säden falla på vägen, på stengrunden och bland törnen.

Vi är ändå vissa om att Guds ord inte blir utan frukt utan att det också finns god jord, så som Kristus här säger, att något av såningsmannens utsäde faller i god jord. För där evangelium bärs fram, där finns kristna. ”Mitt ord ska inte vända tillbaka fåfängt”.
 
Predikan ur Luthers Huspostilla över denna Söndag: