Guds Ord & Löfte

Dagliga Betraktelser av Martin Luther.

tisdag 5 februari 2013

Sexagesimaveckan - Tisdag


Vid den tiden sade Jesus: "Jag prisar dig, Fader, du himlens och jordens Herre, för att du har dolt detta för de visa och kloka och uppenbarat det för de små.
(Matt. 11: 25).

Jag ber och förmanar troget var och en from kristen, att han inte tar anstöt, därför att han stöter sig på de enfaldiga ord och berättelser, som står i bibeln, inte heller tvivlar på dessa. Hur ringa och skröpligt det än kan se ut, så är det ändå inte annat än det högsta, gudomliga Majestätets ord och verk, dess domar och dess historia med dess makt och vishet.

Ty detta är boken, som gör alla visa och kloka till dårar och endast kan förstås av de små och enfaldiga, såsom Kristus säger i vårt anförda ord. Låt därför ditt dunkel och dina känslor fara och akta denna bok högre än den allra högsta, dyrbaraste helgedom, högre än den allra rikaste fyndgruva; den kan aldrig någonsin helt utforskas eller uttömmas.

Och akta Skriften så högt, så att du i den kan finna den gudomligaste vishet, som Gud enkelt lägger fram för oss i Bibeln för att slå ned alla förnumstigas högmod och bringa den på skam. I denna bok finner du lindekläderna och krubban, i vilka Kristus ligger, och dit är det ängeln visar herdarna. Lindekläderna är väl enkla och toftiga, men dyrbar är skatten som där ligger, Kristus.