Guds Ord & Löfte

Dagliga Betraktelser av Martin Luther.

lördag 2 mars 2013

2 Veckan i Fastan - Lördag


Kristus led ju i ert ställe och efterlämnade ett exempel åt er,
för att ni skulle följa i hans fotspår.
(1 Petr. 2: 21).

Om ditt hjärta är befäst i Kristus och har blivit förargad över synden av kärlek till Gud, inte av fruktan för straffets pina, så ska Kristi lidande också vara dig ett ständigt föredöme för hela livet, och du ska nu se livet på annat sätt än förut. Om en olycka eller sjukdom betungar dig, så besinna, hur litet detta är emot Kristi törnekrona och spikar.

Om du måste göra det som du inte vill, tänk då på, hur Kristus förts hit och dit bunden och fången. Ansätter dig högmodet, se, hur din Herre bespottas och föraktas av ogärningsmännen. Om du angrips av okyskhet och orena lustar, tänk på, hur smärtsamt Kristi ädla kropp blir gisslad, genomstucken och sönderslagen. Om du frestas av hat och avund eller söker du hämnd, tänk då på, hur Kristus med rop och ymniga tårar bett för dig och alla sina fiender, Han som väl med större rätt hade kunnat hämnas.

Om bedrövelse och annan vedervärdighet, kroppslig eller andlig, vållar dig bekymmer, styrk då ditt hjärta och säg: ”Ack, varför skulle inte också jag utstå någon liten bedrövelse?” Det vore en maklig, skamlig tjänare, som vill ligga på en bekväm vilobädd, när hans Herre måste strida i dödsnöd.