Guds Ord & Löfte

Dagliga Betraktelser av Martin Luther.

onsdag 6 mars 2013

3 Veckan I Fastan - Onsdag


..som offrade sig för våra synder för att rädda oss ur den
nuvarande onda tidsåldern, efter vår Guds och Faders vilja.
(Gal. 1: 4).

Kära du, ta nu dessa ord: ”som offrade sig” rätt till hjärtat och betrakta dem med allvar och flit, så ska du väl lära dig inse, att ordet ”synd” inbegriper i sig den eviga Gudsvreden samt den lede, helvetiske satans hela makt och välde.

Ty att satan anstiftar så mycket jämmer och hjärtekval på jorden, så att vi inget ögonblick av vårt liv är säkra för honom utan ständig måste vara beredda på alla slags olyckor, allt detta är synden skuld till. Därför är synden inte en så ringa och obetydlig sak, som det blinda, säkra förnuftet drömmer och låter intala sig.

Alltså fastslår detta ord på det kraftigaste sätt, att alla människor är syndens fångar, ja, såsom Paulus på annat ställe säger, såld till slav under synden (Rom 7: 14). Och vidare säger det, att synden är en våldsam, grym herre och tyrann över alla människor på jorden, som ingen kan motstå, han må vara hur hög, vis, lärd och mäktig som helst. Ja, om alla människor under den vida himlen slog sig samman, kunde de likväl med all sin makt inte övervinna denne tyrann, utan de måste falla till föga och låta sig mördas och uppslukas av honom. Men Jesus Kristus är hjälten, som kan kuva den grymme, oövervinnelige fienden.