Guds Ord & Löfte

Dagliga Betraktelser av Martin Luther.

måndag 13 januari 2014

1 Veckan Efter Trettondedagen - Måndag


Sedan följde han med dem ner till Nasaret,
och han var alltid lydig mot dem.
(Luk. 2: 51).

Med dessa ord sammanfattar evangelisten hela vår Herre Kristi ungdomstid. Vad vill detta säga: ”Han var alltid lydig mot dem?” Inget annat än att Han gått in i det fjärde budets gärningar. Men det är sådana tjänster, som far och mor behöver i hemmet, att Han hämtar hem vatten, mat och dryck, bröd och kött, att Han passar huset och gör annat som man har pålagt Honom såsom andra barn. Detta har det kära Jesusbarnet gjort. Då skulle med rätta alla barn, som är fromma och gudfruktiga säga: ”Ack, jag är inte värd att komma till sådan ära och bli lik Jesusbarnet, att jag med detta gör vad Han, min Herre Kristus, har gjort”.

Han har plockat upp spånor och annat, som hans föräldrar befallt Honom att göra, vilket ansetts som vanliga och enkla sysslor, sådana som förekommer i ett hem. Ack, hur goda och snälla barn skulle inte vi vara, om vi följde hans exempel och för vår del också gjorde vad våra föräldrar ålägger oss, om det än aldrig vore så enkelt och tarvligt.

Kristus är Herre över allt, och likväl ödmjukar Han sig, oss till föredöme, och blir sin fader och moder lydig. Därför ska vi hämta lärdom av denna berättelse med all sorgfällighet och räkna oss för saliga, om vi kunde gå in i denna lydnad och i dessa sysslor, när vi ser, att Kristus själv inte hållit sig för god att göra detta.