Guds Ord & Löfte

Dagliga Betraktelser av Martin Luther.

söndag 12 januari 2014

1 Veckan Efter Trettondedagen - Söndag


Varför behövde ni söka efter mig?
Vet ni inte, att jag bör vara där min Fader bor.
(Luk. 2: 49).

Vad är sagt med detta ord: ”Jag bör vara där min Fader bor?”. Tillhör inte allt skapat Hans Fader? Allt tillhör Honom, men det skapade har Han gett oss att bruka, att vi ska använda det som vi bäst förstår, medan vi lever här i världen. Men ett har Han förbehållit sig, som därför kallas heligt och är Guds egen tillhörighet, som vi särskilt måste ta emot av Honom själv. Det är hans Heliga Ord, var med Han regerar över hjärtan och samveten, gör dem heliga och saliga.

Så kallas också templet Hans helgedom eller Hans heliga boning, därför att Han där uppenbarar sin närvaro och låter oss höra sin röst. Kristus vill inte låta sig finnas vare sig bland vänner eller bekanta eller utanför Ordets tjänst. För Han vill inte vara av världen, inte heller vara i det som är världsligt, utan Han vill vara där Hans Fader bor, såsom Han också visat ända från sin födelse och hela livet igenom.

Vet du inte, att Kristus inte vill vara, inte heller låta sig finnas, utom där Hans Fader bor, inte i vad du eller andra människor är eller har? Därför erfars det Kristi moder och Josef, att deras vishet, tankar och förhoppningar måste slå fel och allt bli förgäves, så länge de håller på att söka efter Honom på den ena eller den andra platsen. För de söker Honom inte som de borde, utan såsom kött och blod brukar göra.

Här måste nu allt lämnas åt sidan: vänner, bekanta, hela Jerusalems stad, all konst och förnuftighet, allt vad vi själva och alla andra människor är, för allt detta hjälper inte till någon rätt tröst, förrän man söker Honom i templet, eftersom Han är där, där Hans Fader bor. Där finner man Honom helt säkert, och hjärtat blir åter glatt, annars måste det bli utan tröst, varken tröstas av Honom själv eller av något skapat.
 
Denna Söndags predikan ur M. Luthers "Huspostilla"
http://www.logosmappen.net/uppbyggelse/luther/huspostillan/1_son_e_tretton.htm