Guds Ord & Löfte

Dagliga Betraktelser av Martin Luther.

måndag 3 februari 2014

4 Veckan Efter Trettondedagen - Måndag


Men han sade till dem:
"Min Fader verkar ännu i denna stund. Så verkar även jag."
(Joh. 5: 17).

Gud Fader har genom sitt ord både börjat och fullbordat alltings skapelse, och Han uppehåller allt tid efter tid genom samma ord, Han fortsätter så länge med detta sitt verk, till dess Han vill, att det skapade inte mera ska vara till. Hur länge skulle sol och måne och hela himlavalvet löpa sin bana, som de löpt så punktligt och i så många tusen år, och hur skulle solen varje år kunna gå upp och ned på bestämda tider för bestämda platser på jorden, om inte Gud, som har skapat allt, dagligen höll allt vid makt?

Om Gud tog sin hand ifrån oss, så skulle hus och hem och allt på stunden falla i spillror. Alla änglar och människors makt och vishet förmådde inte ett enda ögonblick att uppehålla allt i sitt rätta skick, solen skulle inte längre bli kvar på himlafästet och lysa, inget barn skulle födas, inget korn, inget gräs, ingen växtlighet skulle spira fram ur jorden eller förnyas, om Gud inte alltjämt verkade.

Tog Skaparen, vilken alltjämt verkar, sin hand, som är Hans verktyg, ifrån oss, så skulle allt genast falla samman i spillror. Därför bekänner vi i vår kristna trosartikel: ”Jag tror på Gud Fader allsmäktig, himmelens och jorden skapare”. Om Han inte uppehöll oss, som Han skapat, så hade vi för länge sedan, ja, redan i vaggan vid vår födsel gått under och dött.