Guds Ord & Löfte

Dagliga Betraktelser av Martin Luther.

tisdag 4 februari 2014

4 Veckan Efter Trettondedagen - Tisdag


Han är till före allting,
och allt består genom honom.
(Kol. 1: 17).

Artikeln av alltings skapelse av ingenting är svårare att tro än artikeln om Kristi människoblivande. Kristus för oss genom sitt människoblivande tillbaka till kunskapen om Skaparen, i vilken änglarna är lyckliga. Detta kunde inte äga rum, utan att Han genom sin person, som är Guds avbild, tar bort våra synder, som är dödens rike och seger. För synden har gjort människonaturen blind, så att den inte mer känner Skaparen, även om den på avstånd har någon förnimmelse av Hans verk, särskilt av Hans världsstyrelse.

Ja, människan känner inte sin egen synd utan menar, att hennes blindhet är den allra högsta vishet. Ack, hur skulle inte människan, om inte Adam syndat, ha känt igen Gud i allt skapat och prisat och ärat Honom; även i den minsta blomma skulle hon sett och aktat på Guds allmakt, vishet och godhet. För i sanning, vem kan utgrunda hur Gud ur den torra jorden skapar fram så mångskiftande blommor i så sköna färger, med så ljuvlig doft, att ingen målare eller apotekare kan göra något liknande?

Och Gud kan ständigt frambringa allehanda skiftande färger, gröna, gula, röda, blå, bruna och andra färger ur jorden. Allt detta skulle Adam och hans efterkommande ha låtit komma till Guds pris, ha ärat och lovat Honom och använt allt skapat med tacksägelse.