Guds Ord & Löfte

Dagliga Betraktelser av Martin Luther.

måndag 10 mars 2014

1 Veckan Efter Fastan - Måndag


Eftersom du var Gud kär, så måste det så vara;
utan anfäktning måste du icke bliva,
på det du skulle beprövad varda.
(Tob. 12: 13). g. ö

Eftersom Gud på detta sätt själv kallar vårt liv en anfäktning och det måste så vara, att vi får utstå vedervärdigheter till kropp och liv, gods och ära och får lida oförrätter, ska vi med villigt och undergivet sinne visligen finna oss i detta, sägande: ”Ack, det är livets gång; vad ska jag göra åt det? Det är en anfäktning och blir en anfäktning; det kan inte vara annat. Gud, hjälp, att det inte må störa mig och bringa mig på fall”.

Därför får ingen gå fri från anfäktning. Men man kan väl skydda sig och finna en utväg i allt lidande genom bön och genom åkallan av Guds hjälp. Man kan läsa i en bok om de gamla fäderna, att en ung broder ber om att bli befriad från sina frestande tankar. Då svarar den gamle klosterfadern:” Käre broder, du kan inte hindra, att fåglarna flyger över ditt huvud i luften, men du kan hindra dem från att bygga bo i ditt hår”.

På samma sätt kan vi, så som S: t Augustinus säger, inte freda oss för anstöt och anfäktning, men med bön och åkallan om gudomlig hjälp kan vi försvara oss.

Varför tillåter Gud, att människor på detta sätt anfäktas till synd? För att människan ska lära känna sig själv och Gud, lära känna sig själv, att hon inte kan annat än synda och göra det som är ont, lära känna Gud, att Guds nåd är starkare än allt skapat. På det sättet lär vi oss förakta oss själva men lova och prisa Gud.